İthalat Rejimi

Ürün ithalatı, malların üçüncü bir ülkeden (Antlaşmanın uygulanmadığı bir ülke veya bölgeden) veya Birlik gümrük bölgesinin bir parçası olmayan (Heligoland Adası, Büsingen, Ceuta, Melilla, Livigno, Campione d'Italija bölgesi ve Lugano Gölü'nün İtalyan suları) üçüncü bir bölgeden AB gümrük bölgesine yani Slovenya’ya girişi anlamına gelir. Slovenya'da, üçüncü bir ülkeden veya üçüncü bir bölgeden doğrudan mal girişi sadece Koper Limanı, Ljubljana Havaalanı (Jože Pučnik) veya posta yoluyla mümkündür. Belirli mal türleri için öngörülen veterinerlik, bitki sağlığı veya diğer kontrollerin yapıldığına dair belgelerin beyannamelere eklenmesi gerekmektedir.

Kalite kontrolüne tabi tutulan taze meyve ve sebzeler, serbest dolaşım veya ihracat için serbest bırakılmadan önce Slovenya Cumhuriyeti Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Koruma müfettişi tarafından kontrol edilmelidir. Bu kontroller sınır kontrol noktalarında (Koper Limanı, Jože Pučnik Havaalanı ve Ljubljana Postanesi) veya diğer kontrol noktalarında (Ljubljana, Obrežje, Sežana, Celje ve Maribor) yapılır. İthalatta ödenen vergiler gümrük vergileri, dampinge karşı vergiler olurken ulusal vergiler KDV, ÖTV ile çevre ve motorlu taşıtlar vergileri olmaktadır.

Slovenya 2022 yılında yaklaşık 110 milyar USD civarında dış ticaret hacmine sahiptir. Bu kapsamda gerçekleştirdikleri 60 milyar USD değerindeki ithalat harcamasında ihracatta olduğu gibi İsviçre ilk sırada gelmektedir. Ülkemiz 1 milyar $ değerinde İsviçre’ye ihracat yapmış olup, Slovenya dış ticaret fazlası verdiğimiz bir ülkedir.

SLOVENYA’NIN EN BÜYÜK İTHALAT PARTNERLERİ

 202020212022
Dünya36 Milyar $49 Milyar $60 Milyar $
İsviçre4,6 Milyar $5,5 Milyar $9 Milyar $
Almanya2,6 Milyar $6 Milyar $7 Milyar $
İtalya5 Milyar $6 Milyar $6 Milyar $
Türkiye0,9 Milyar $1 Milyar $1 Milyar $


İlaç sektörü Slovenya ihracatında olduğu gibi ithalatında da ilk sırada yer almaktadır.

 ÜRÜNLER2020
Tıbbi İlaçlar9 Milyar $
Madeni Yağlar8 Milyar $
Organik Kimyasallar6 Milyar $