Sanayi

Sloven endüstrisi 40 yıl öncesinde bile sofistike ekipman üretebilmekte ve büyük uluslararası öneme sahip projeler üstlenmekteydi. Yugoslavya’nın dağılması ile yerli pazarın küçülmesinden sonra dahi kaliteli üretim ve yenilikçi anlayışları sayesinde Sloven sanayi tesisleri yabancı pazarlarda kolaylıkla müşteri bularak yeni şartlara uyum sağlamışlardır. Slovenya bugün de güçlü ve çeşitlendirilmiş bir imalat sanayisine sahip olup başlıca önemli sektörleri; otomotiv, elektrik elektronik sanayi, ilaç-kimya sanayi, metal işleme sanayi, kağıt ve kağıt ürünleridir.

2022 yılında sanayi üretiminin toplam yıllık değeri bir önceki yıla göre %1,7 daha yüksek gerçekleşmiş olup; madencilik ve taş ocakçılığında %18,8, imalatta %4,1 daha yüksek, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme tedarikinde ise %26,4 daha düşük olmuştur. Slovenya endüstriyel üretimde yenilikler getirebilen, kaliteli işgücü ve sağlam eğitim sistemi sonucunda üretimde standart oluşturabilen bir ülkedir.

Ekonominin daha fazla çeşitlendirilmesi ile üretimin Avrupa üretim zincirine mükemmel bir şekilde uyum sağlaması ve avro kullanımı nedeniyle döviz kuru ile ilgili risklerin ortadan kaldırılmış olması sanayisinin avantajlarıdır. Bununla birlikte, motorlu taşıtlar, son yıllarda satılan üretim değeri açısından en önemli sanayi ürünleri olmuştur. Avrupa otomobil endüstrisindeki düşük aktivite, Covid sonrası tedarik sıkıntılarıyla birleştiğinde motorlu taşıtlar ve bazı ara malların imalatı ile bağlantılı endüstrileri etkilemeye başlamış bu ürünlerin üretiminde önemli azalışlar yaşanmıştır. İmalat sektörü açısından ülkenin en önemli zorluğu hammadde temini yönünden kendi kendine yeterlilik konusunda dezavantajlı konumda olmasıdır.

Slovenya ortalama olarak yurt içinde tüketilen hammaddelerin % 70'ini ithal etmektedir. İthal malzemeleri ileri teknoloji ürünlerini üretmek için kullandıklarından, ekonominin uluslararası rekabet gücü de bu ithalat bağımlılığından etkilenmektedir. Ayrıca Slovenya'da üretilen sanayi ürünlerinin dörtte üçü dış pazarlarda satılmakta olup bu da dış talep şoklarına kırılganlığı arttırmaktadır. İmalat sanayi ülkedeki en büyük ve en çok ihracat yapılan sektörlerden biri olduğu gibi aynı zamanda ithalat ve yüksek oranda malzeme, su ve enerji tüketicilerinden ve en büyük atık üreticilerinden de biridir. Slovenya, imalat sanayi için yeşil ve döngüsel bir ekonomiye geçiş için eylem planı benimsemiştir. Öte yandan, sanayi üretiminde katma değeri yüksek ürünlere yönelen Slovenya hi-tech yatırımları ülkeye çekmeye ve sanayi üretimini bu alanda yoğunlaştırmayı hedeflemektedir.