Madencilik

Alp Dağları, Panonya Ovası ve Dinarik Dağları arasında yer alan Slovenya’nın doğal zenginlikleri içinde linyit gibi yer altı kaynaklarının yanı sıra ormanlar ve jeotermal sular önemli paya sahiptir. Slovenya, dünyada veya bölgede önemli bir metal mineral kaynağı üreticisi değildir. Esas olarak demir ve demir dışı cevher ve metaller de dahil olmak üzere büyük minerallerin ithalatçısıdır.

Slovenya'daki mineral kaynaklar terminolojik olarak; enerji, metal ve metal dışı madenler olarak üç bölümde sınıflandırılmaktadır. Enerji kaynakları; kahverengi kömür, linyit, petrol ve doğal gaz ile jeotermal enerjidir. Ülkenin 1,2 milyar ton kömür kaynağına sahip olduğu tahmin edilmektedir. En büyük rezervler Velenje ve Zasavje'de yer almaktadır. 2017 yılında toplam yerli elektrik üretiminin 1/3'ü kahverengi kömür ve linyitten elde edilmiştir.

 AB'nin dekarbonizayon hedeflerine ulaşmak için, kömürün aşamalı olarak enerji üretiminden ve kullanımdan kaldırılmasına karar verilmiştir. Zasavje bölgesi ve Trbovlje- Hrastnik madeninin kapatılma tarihi 2023 yılına uzatılmıştır. Savinjsko-Šaleška bölgesi ve Velenje madeni ise Avrupa'nın en büyük ve en modern derin kömür madenciliği alanlarından biridir. Velenje Kömür Madeni'nin yıllık üretimi yaklaşık 3,5 milyon ton linyit kömürü olup üretim tamamen Šoštanj Termik Santralinde (TEŠ) elektrik üretimi için kullanılmaktadır. Kömür üretimin yıllar içinde azaltılarak planlanan kullanım süresi boyunca linyit çıkarımı (2054 yılına kadar) öngörülmektedir. Metallere gelince son yıllarda üretim yoktur ancak Sloven madenleri, 16. yüzyıldan metal cevherlerinin çıkarılmasının sona erdiği 20. yüzyıla kadar Avrupa'da metal cevherlerinin özellikle civa, kurşun ve çinkonun önemli bir tedarikçisiydi. Şu anda ülkede maden üretimi bulunmamaktadır.

Ülkedeki maden dışı metaller; endüstriyel mineraller ve kayalar (bentonit, kuvars kumu, kalsit, endüstriyel dolomit, seramik) inşaat endüstrisi için malzemeler (tuğla kili, doğal taş kalker, tonalit, diğer doğal taşlar), kireç ve çimento endüstrisi için hammaddeler, inşaat malzemeleri - kırma taş (kalker, dolomit, magmatik ve metamorfik kayaçlar), çakıl ve kum ve deniz tuzudur. Ülkede kil ve taş gibi endüstriyel ve inşaat minerallerinin çıkarılması hala aktif olup elde edilen ürünlerin çoğunluğu iç piyasada kullanılmaktadır.