Şirket Türleri

Şirketlerin kuruluşu, yönetimi ve organizasyonu, AB mevzuatı ile tamamen uyumlu olan Şirketler Kanunu ile düzenlenir.

Şirketler Yasasında izin verilen şirket türleri;

  • Kolektif şirket (družba z neomejeno odgovornostjo-d.n.o.)
  • Adi komandit şirket (komanditna družba-k.d.)
  • Limited şirket (družba z omejeno odgovornostjo-d.o.o)
  • Anonim şirket (delniška družba- d.d.)
  • Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket (komanditna delniška družba-k.d.d.)
  • Avrupa şirketi (evropska delniška družba/ Societeas Europeae-SE)’dir.

Slovenya'daki çoğu şirket limited şirket veya anonim şirket şeklinde örgütlenirken, ortaklıklar o kadar yaygın değildir. Gerçek kişiler, ticari faaliyetlerini bağımsız tüccarlar olarak yürütebilirler (samostojni podjetnik-s.p.). Slovenya'da bir ticari işletme kuran yabancı şirketlerin en yaygın olarak başvurduğu yöntem, bir limited şirket veya şube kurmaktır. Tüm şirket türleri, herhangi bir yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilmektedir.

Kanun, belirli bir şirket türü için en az ve en fazla kurucu sayılarını tanımlamıştır. Usulsüzlüğü önlemek adına bu alanda belirli kısıtlamalar uygulanmaktadır. Şirketler Kanunu’nun 10. maddesinde kurucu veya ortak olamayacaklar tanımlanmıştır. Bunlardan bazıları; son 5 yıl içinde bazı suçlardan ( mülkiyet ihlali, çevre ve doğal kaynaklar, çalışma ve sosyal güvenlik, ekonomi aleyhine işlenen suçlar gibi) hükümlü olanlar, bilanço vermeyen veya borcunu ödemeyenlerin listesinde %25 pay sahibi olan kişiler, kaçak işçi çalıştıran ve işçi ücretlerini ödemeyen kişilerdir.

Limited şirket kurucularının en az bir gerçek veya tüzel kişi olması ve ortak sayısının elliyi aşmaması gerekmektedir. Slovenya’da bir limited şirket (d.o.o) kurmak için 7.500 avro başlangıç sermayesi gerekmektedir. Kuruluş sermayesi veya taban sermaye katkısı nakit olarak veya nakit dışı bir katkı olarak ödenebilir. Gayri nakit katkısı, menkul, gayrimenkul, hak veya herhangi bir diğer nakit dışı varlık içermektedir. Başvuruda bulunmadan önce nominal sermayenin en az dörtte biri sağlanmalı ve garanti edilen tüm katkıların toplam değeri en az 7.500 avro olmalıdır. Ortaklar ya da tek kişilik şirketlerde söz konusu kişi ana sözleşmeyi veya kuruluş belgesini imzaladığında şirket kurulur ve mahkeme sicil kaydına giriş yapıldıktan sonra tüzel kişi haline gelir.