Enerji

Slovenya'nın enerji politikası hedefleri, düşük karbonlu bir topluma geçişi sağlayarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada sürdürülebilir, yeşil, güvenilir ve güvenli bir enerji tedarikini sağlamaktır. Slovenya, enerjinin verimli kullanılmasına ve yenilenebilir ve düşük karbon kaynaklarının daha fazla kullanılmasına büyük önem verilerek kullanımlarını aşamalı olarak durdurarak, fosil enerji kaynaklarının kullanımını ve bağımlılığını mümkün olduğunca azaltmaya çalışmayı planlamıştır. Sera gazı emisyonlarını azaltma hedefleri doğrultusunda 2030 yılına kadar nihai enerji tüketiminde yenilenebilir enerji kaynakların oranının % 27'ye ulaşması hedeflenmiştir. İklim sürdürülebilirliği, özellikle Ukrayna savaşı sonrasında enerji arz güvenliği ve rekabet gücü ülkenin enerji piyasasının temel zorluğudur. AB üye devletlerden biri olarak Slovenya, enerji tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının ve özellikle elektriğin kullanılmasının arttırılması taahhüdünde bulunmuştur. Ülkedeki enerji kaynakları; jeotermal enerji, hidrolik enerji, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, nükleer enerji, odun ve kömürdür. Üretimde nükleer enerji (nükleer enerji santrali Krško) %44 ile en büyük payı oluştururken bunu %35 ile yenilenebilir enerji kaynakları (hydropower/windpower/solarpower/biomass) ve %21 ile kömür takip etmektedir. Yerli enerji kaynakları ile Slovenya, yerli enerji talebinin yarısından fazlasını (%53) karşılarken, kalan miktar ithal edilmektedir. Petrol ürünleri arzı ise tamamen ithalattan sağlanmaktadır. İthalatı ve ihracatı da kapsayan enerji arzı yapısında ise %31 ile petrol ürünleri ağırlıklı olurken, bunu %23 ile nükleer enerji, %20 ile yenilenebilir kaynaklardan (hidro enerji dahil) gelen enerji izlemektedir. 2021'de Slovenya'daki nihai enerji tüketimi bir önceki yıla göre %7 daha fazla olmuştur. Tüketimde en yüksek pay taşımacılık sektörüne ait olup (%37'nin üzerinde) ikinci en yüksek tüketici %28 ile imalat ve inşaat sektörü olurken, bunu %24 ile hane halkı tüketimi izlemiştir.

Yenilenebilir enerjinin AB Direktifi uyarınca sağlanması gereken rakama ulaşmak için kullanılan istatistiksel aktarım da dikkate alınarak, 2021'de Slovenya'da brüt nihai enerji tüketiminde yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjinin payı %25 olmuştur. Isıtma ve soğutma sektöründeki pay %3, elektrik sektöründeki pay %35 ve ulaştırma sektöründeki pay %11 olmuştur.

Nükleer enerji santralinde (Krško) üretilen enerjinin yarısı ikili anlaşma uyarınca Hırvatistan’a gönderilmektedir. Öte yandan en geç 2027 yılına kadar Krško bölgesinde ikinci bir nükleer santral inşa edilip edilmeyeceğine karar verilmesi beklenilmektedir. Jeotermal enerji her yerde çok sayıda kaplıcada, tarımda ve bireysel alan ve bölgesel ısıtma için başarıyla kullanılmaktadır. Hidroelektrik, Slovenya'nın en önemli doğal kaynaklarından biridir.

Ülke, Orta Avrupa'daki en iyi hidroelektrik enerji üreticilerinden biridir. Drava, Soşa, Sava akarsuları üzerinde birçok hidroelektrik santrali vardır. Bunlardan bazıları; HPP Dravograd, HPP Fala, HPP Vuzenica, Mariborski otok, Solkan Hydroelectric Power Plant, Plave 2 Hydroelectric Power Plant, Zlatoličje Hydropower Plant’ dır.